Eseménynaptár

Társoldalak

NEFMI
Magyarorszag.hu

KIR

Educatio

Felvi.hu

NSZFI

OFI OFI
IKT

NPT

NPP

edupress - az oktatási híradó

logo_magyar_szines_CMYK

Az Oktatási Hivatal részt vesz a romák közigazgatáson belüli foglalkoztatását célzott programban. A program keretben 2 fő roma kormánytisztviselő dolgozik az Oktatási Hivatalban, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalban állományában konzorciumi megállapodás keretében további 1 fő kormánytisztviselő vesz részt a programban.

Az Oktatási Hivatal részt vesz a romák közigazgatáson belüli foglalkoztatását célzott programban. A program keretben 2 fő roma kormánytisztviselő dolgozik az Oktatási Hivatalban, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalban állományában konzorciumi megállapodás keretében további 1 fő kormánytisztviselő vesz részt a programban.

Belépés

Elfelejtett jelszó
Oktatási Hivatal üzenete
2012.02.09. 09:19
Tisztelt Kubovics András!

Az Ön által feltett kérdésre a felvételi feladatlapot összeállító bizottság válaszát az alábbiakban idézem:

„6. évfolyam
8. feladat
b) item
Sem az erdőre, sem a hajra nem jellemző általában, hogy sáros lenne (főként az utóbbi esetében igen ritkán fordulhat elő), ezért nem fogadható el a válasz.

9. feladat
c) item
A 9. feladatban a minta mutatja, hogy a megadott szófajokon kívül, csak névelőt lehet használni.

A javítókulcs szerint:
c) pl.: A dalos madarak elrepülnének. 2 pont
2 pont, ha a megadott szófajú szavakat a megfelelő mondatrészi szerepben, helyes alakban tartalmazza a mondat, és névelőn kívül más szó nem szerepel.
1 pont, ha legalább az egyik megadott szófajú szót helyes alakban tartalmazza a mondat és névelőn kívül más szót nem.

A javítókulcs a 2 vagy az 1 pont megadását mind a két feltétel együttes fennállásához köti. Az Ön által megadott példában „Beteg madár szívesen repülne." a szívesen szó feleslegesen szerepel. Mivel az egyik feltétel nem teljesül, ezért nem jár a pont.”

Üdvözlettel:
Pongrácz László
főosztályvezető
Oktatási Hivatal
Közoktatási Programok Főosztálya
Oktatási Hivatal üzenete
2012.02.09. 09:18
Tisztelt Habai Dániel!

Mivel még nem szerzett oklevelet alapképzési ciklusban (és az első képzésében már nem is fog), ezért a második alapképzési szakra felhasználhatja a 12 féléves támogatási időből fennmaradt 7 félévet.

Üdvözlettel:

Dr. Hajdu József s.k.
tanácsos, felsőoktatási jogi referens

Oktatási Hivatal
Felsőoktatási Főosztály
Nagy Tímea üzenete
2012.02.09. 08:10
Tisztelt Oktatási Hivatal!

A megváltozott köznevelési törvénnyel kapcsolatban felmerült kérdéseim:
1. A szakközépiskolák 4 év alatt szakmai érettségit fognak adni, úgy mint régen? Ez a 2012/13-as tanévtől lép életbe?
2. Aki szakközépiskolában fog érettségizni, az csak szakirányú felsőoktatási intézményben tanulhat majd tovább, vagy bármely főiskola illetve egyetem nyitva áll előttük is?

Várom továbbra is (január 31. óta) a választ: Nagy Tímea
Habai Dániel üzenete
2012.02.09. 00:11
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Felsőoktatásbeli tanulmányaimat 2008 szeptemberében kezdtem meg az ELTE Matematika szakán. Itt eltöltöttem 5 félévet államilag finanszírozott formában. Végzettséget nem szerezte. Ezután egy félévig nem voltam a felsőoktatásban, de jelentkeztem és felvételt nyertem az ELTE Informatika szakára, államilag finanszírozott képzésre 2011 szeptemberében. Itt passziváltattam a félévemet, azaz egy félévet sem használtam el, sem államilag finanszírozott, sem költségtérítéses képzésből. (mindkét tanulmány persze bsc képzés volt, az elte ik 6 félév alatt elvégezhető tárgy, amit ha minden jól sikerül 5 félév alatt be tudok fejezni a tárgyelfogadások miatt)

Összefoglalva 5 félévet használtam el államilag finanszírozott képzésből bsc formában.

A kérdésem az lenne, hogy ha most folytatom a tanulmányaimat az ELTE IK-n és ha a bsc tanulmányaim során nem csúszok, akkor a bsc tanulmányaim nem fognak átcsúszni költségtérítéses formába?
Befolyásolja-e a azt hogy mennyi államilag finanszírozott félévem van az, hogy bsc vag msc formában tanulok?
Mennyi félévem van még hátra bsc tanulmányaim befejezésére?

Válaszaikat előre köszönöm!
Tisztelettel Habai Dániel
Rácz Ilona üzenete
2012.02.08. 15:23

Esti tagozatos gimnáziumba járok. Májusban fogok érettségizni .
Az lenne a kérdésem ha befizettem az iskolában a teljes összeget ( az érettségi díj ) és év végi jegyem pl. angolbol 1-es lesz , akkor semmiből se engednek érettségizni vagy csak angolból nem mehetek érettségizni májusban ?
Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel
Rácz Ilona
Rácz Ilona üzenete
2012.02.08. 15:21

Esti tagozatos gimnáziumba járok. Májusban fogok érettségizni .
Az lenne a kérdésem ha befizettem az iskolában a teljes összeget ( az érettségi díj ) és év végi jegyem pl. angolbol 1-es lesz , akkor semmiből se engednek érettségizni vagy csak angolból nem mehetek érettségizni májusban ?
Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel
Rácz Ilona
Kubovics András üzenete
2012.02.08. 12:08

A 2012. január 20-i 6 osztályos magyar írásbeli felvételi feladatlap javításával kapcsolatban van két kérdésem.
1. Elfogadható-e a 8.b) feladatban a "sáros" jelző az erdő és a haj közös jelzőjeként?
2. A 9. feladatban adható-e pont akkor, ha a megadott szófajok megadott alakjain kívül más szó is van a mondatban? A feladat leírásából ugyanis véleményem szerint nem derül ki egyértelműen, hogy csak és kizárólag a megadott szófajú szavak szerepelhetnek benne.
A konkrét mondat a 9.c) esetében "Beteg madár szívesen repülne." A javítási útmutató egyik pontja sem alkalmazható korrekt módon ebben az esetben, hiszen az sem igaz, hogy a névelőn és a kért szófajokon kívül más szó nem szerepel, de az sem igaz, hogy a mondat egyik megadott szófajt sem tartalmazza, hiszen mindegyiket a helyes módon tartalmazza.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel, K. András
Oktatási Hivatal üzenete
2012.02.08. 07:42
Tisztelt Ács Balázs!

Az Oktatási Hivatalhoz érkezett elektronikus levelére a következő tájékoztatást adom.

Tájékoztatom, hogy a hatályban levő a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX törvény (a továbbiakban: Kt.) alapján az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésére a jogellenes állapot megszüntetése érdekében. A Kt. 104. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a fenntartó a törvényesség biztosítása keretében ellenőrzi a nevelő- és oktató munka egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtésével összefüggő tevékenységet. A fenntartó a Kt. adta jogkörében eljárva jogszabálysértés megállapítása esetén felhívja az intézményvezetőt a jogszabálysértő állapot megszüntetésére. A levelében foglalt helyzet megoldása érdekében tehát egyrészt fordulhat az intézmény fenntartójához.

A fenntartó megkeresésén túl lehetősége van a Kt. 95/A. § alapján a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalnál hatósági ellenőrzés indítását kezdeményezni, a nevelő és oktató munka egészséges és biztonságos feltételek vizsgálata, a jogszabálysértő állapot megállapítása és annak megszüntetése céljából.

Felhívom szíves figyelmét arra, hogy az általunk leírt szakmai vélemény nem kötelező erejű, csupán az Ön döntéshozatalát segíti, segítheti. Az Alkotmánybíróság a 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában kifejtette, hogy a minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása alkotmányellenes, ezért ahhoz semmiféle joghatás nem fűződik, és arra bíróság vagy más hatóság előtt hivatkozni nem lehet.

Budapest, 2012. február 7.

Tisztelettel:

Gerendás János
osztályvezető
Oktatási Hivatal
Tanügy-igazgatási
és Ellenőrzési Osztály
Kádár Csaba üzenete
2012.02.07. 18:06
Tisztelt Dr.Hajdú József!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnénk kimenni Londonba dolgozni de a páromnak 10.osztálya van meg. És azt szeretném kérdezni hogy a tanulmányait tudja -e külföldön folytatni, illetve milyen feltételeknek kell megfelelni. Előre is köszönöm.

Kádár Csaba
Krisztián üzenete
2012.02.07. 17:22
Tisztelt Dr. Hajdu József!
Hálásan köszönöm gyors válaszát!

Üdvözlettel:
Kiss Krisztián
Vecsei Lilla üzenete
2012.02.07. 12:50
Tisztelt Dr. Hajdu József!

Köszönöm a gyors és korrekt válaszát.

Vecsei Lilla
Oktatási Hivatal üzenete
2012.02.07. 12:25
Tisztelt Vecsei Lilla!

A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 147. § 10. pontja alapján „e törvény alkalmazásában hátrányos helyzetű hallgató (jelentkező): az a beiratkozás időpontjában huszonötödik életévét be nem töltött hallgató (jelentkező), akit középfokú tanulmányai során családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vett, illetve aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítottak, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy állami gondozott volt”.

Fentiek alapján tehát az a jelentkező minősül hátrányos helyzetűnek – és így jogosult a felvételi eljárási alapdíj 50%-os kedvezményére –, aki még nem múlt el 25 éves és akit középfokú tanulmányai alatt [tehát 9-12. (13.) osztály alatt] a jegyző védelembe vett, vagy utána gyermekvédelmi kedvezményt vagy gyermekvédelmi támogatást folyósítottak vagy állami gondozott volt.

Amennyiben a fenti követelményeknek megfelelő dokumentumot nyújtott be a felvételi jelentkezési kérelméhez, úgy a kérelme elbírálása után a többletfizetés visszautalásra kerül.

Üdvözlettel:

Dr. Hajdu József s.k.

Oktatási Hivatal
Felsőoktatási Főosztály
Fursztner Bea üzenete
2012.02.07. 11:59

Én egy szerbiai negyedik osztályos tanuló vagyok. Idén érettségizem Gazdaságtan alapjaiból és Marketingből. Szeretnék érdeklődni, hogy ezek a tantárgyak megfelelőek -e érettségi vizsgatárgyként, ha a Gazdaságtudományi Karra szeretnék jelentkezni? Az itt kiadott érettségi tanúsítványt is elfogadják a felvételi jelentkezéskor?

Köszönettel:
Fürsztner Bea
Oktatási Hivatal üzenete
2012.02.07. 11:47
Tisztelt Érdeklődő!

A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) Korm. rendelet 4. számú mellékletének 7/b. pontja alapján az elveszett vagy megsemmisült dokumentumokról – kérelemre – az intézmény a törzslap alapján másodlatot köteles kiállítani. Záradékként a másodlatba be kell vezetni, hogy a másodlatot az elveszett vagy megsemmisült eredeti helyett állították ki. A bizonyítványmásodlat közokirat, de nem biztonsági okmány, ezért a bizonyítványmásodlatok egyszerű írólapra kell elkészíteni. A másodlatért külön jogszabályban meghatározottak szerint illetéket kell leróni. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény mellékletének VIII. pontja rendelkezik az illeték összegéről.
A másodlatot minden esetben a dokumentumot eredetileg kiállító intézmény állítja ki, tehát személyesen ahhoz az intézményhez (vagy ennek megszűnése esetén a jogutód intézményhez) kell fordulnia, amelyik kiállította a dokumentumot.
Ha a dokumentumot kiállító intézmény megszűnt, és nem ismeri a jogutód intézményt, ezzel a kérdésével a területileg illetékes települési (kerületi) vagy megyei (budapesti) önkormányzat oktatási osztályához fordulhat.

Üdvözlettel:
Pongrácz László
főosztályvezető
Oktatási Hivatal
Oktatási Hivatal üzenete
2012.02.07. 11:47
Tisztelt Géczi Zsófia!

Amennyiben mindkét államilag támogatott alapképzése 6 féléves, úgy értelemszerűen fel tudná használni mindkettőre a 12 féléves támogatási időt, viszont amennyiben az egyik alapképzési szakon végbizonyítványt (abszolutóriumot) szerez, úgy a másik szakot már csak költségtérítéses finanszírozási formában fejezheti be.

Üdvözlettel:

Dr. Hajdu József s.k.

Oktatási Hivatal
Felsőoktatási Főosztály
Oktatási Hivatal üzenete
2012.02.07. 11:46
Tisztelt Kiss Krisztián!

Amennyiben nincs idegen nyelvi legalább két évig tanult tantárgya és érettségi vizsgaeredménye, úgy a tanulmányi pontok számításánál egy másik, legalább két évig tanult tantárgy utolsó két tanult év végi eredményét kell figyelembe venni.

Az érettségi pontok számítása az adott szakon meghatározott érettségi vizsgatárgyak közül kettőnek az eredményéből történik. Nincs olyan alapképzési szak vagy egységes, osztatlan képzés, melyen az idegen nyelvi érettségi hiánya okán ne lehetne érettségi pontot számítani.

Üdvözlettel:

Dr. Hajdu József s.k.

Oktatási Hivatal
Felsőoktatási Főosztály
Vecsei Lilla üzenete
2012.02.07. 09:44

Idén adom be a jelentkezésem egyetemre. 2008. februárjától rendszeres gyermekvédelmi támogatással rendelkezem. Befizettem az alapdíjat (9000Ft-ot), és utólag értesültem, hogy a díj 50%-át kell befizetnem. Ilyenkor mi a teendő?

Köszönettel:
Vecsei Lilla
Vecsei Lilla üzenete
2012.02.07. 09:41

Idén adom be a jelentkezésem egyetemre. 2008. februárjától rendszeres gyermekvédelmi támogatással rendelkezem. Befizettem az alapdíjat (9000Ft-ot), és utólag értesültem, hogy a díj 50%-át kell befizetnem. Ilyenkor mi a teendő?

Köszönettel:
Vecsei Lilla
Oktatási Hivatal üzenete
2012.02.07. 08:46
Tisztelt Kissné Hegedűs Éva!

Az Ön által feltett kérdésre a felvételi feladatlapot összeállító bizottság válaszát az alábbiakban idézem:

„8. évfolyam
8. feladat
d) item
A szöveg alapján megállapítható, hogy a várat nem ő (Lackfi István nádor) építette, erre a javítókulcs is kitér a jelentésbeli eltérésre hivatkozva. Ennek megfelelően a „vár építése” válasz túlságosan általános, a bizottság álláspontja szerint helyes válaszként nem fogadható el.”

Üdvözlettel:
Pongrácz László
főosztályvezető
Oktatási Hivatal
Szabó Judit üzenete
2012.02.07. 06:54
A 2012.01.21-én írt, 9.évfolyamra felvételizők központi magyar nyelvi írásbeli dolgozat javítókulcsával kapcsolatban a következő észrevételt tenném:

9. feladatban

b) pont A vers szavai közül melyek lehetnek azonos alakúak? Írj két példát!

Fiam válasza: nyír és égő

Az égő szó aláhúzásra került, mint hiba és a feladatra 0 pontot adtak. A hivatalos javítókulcs nem tartalmazza az égő szót, de mint azonos alakú szó helyes .

Az égő szó a szinonima szótár alapján:

égő (főnév)

1. körte alakú, általában átlátszó üvegből készült tárgy, amely elektromos áram hatására fényt bocsát ki magából; villanykörte, körte. (Az égő pislákolt kicsit, aztán kialudt.)

égő (melléknév)

1.. lángokban álló. (A tűzoltók egy lányt mentettek ki az égő épületből.)

Kérem az eset megvizsgálást és információt arról, hogy az ” égő” szó bekerülhet-e a javítókulcs szavai közé helyesként és fiam megkaphatja-e a rá járó 1 pontot.

Tisztelettel: Szabó Judit
Nagy kontrasztú változat Alapértelmezett séma